Valkói erdő – Gödöllői Dombság

A húsvéti besonkázás után felkerekedtünk egy nagy biciklitúrára, hogy ne csak pihenéssel teljen el ez a 4 nap. Célunk a Valkói erdőben sétálni egyet, sőt megtalálni a Magányos tölgyet. (Spoiler: nem sikerült :D)

Turán az első állomásunk a Turai Botaniq Kastély, korábbi nevén Schossberger-kastély. Idén januárban lettem 3 éves turai lakos, és régi állapotában nem láttam belülről, viszont mióta zajlik a felújítása, azóta sokszor buszoztam el előtte. Gyönyörű, mesebeli kastély fehér falakkal és kékes tetővel. Úgy tartja a mondás, hogy régen a kéményseprő volt a város leggazdagabb embere, mert rengeteg kémény ágaskodik a kastély tetején, amelyek állandó karbantartásra szorultak.

A gyönyörködés után irány Vácszentlászló, a két várost összekötő utat mindkét oldalról gondozott mezőföldek ölelik. És el is érkeztünk az első emelkedőhöz, ami egyáltalán nem a kedvencem. Vácszentlászlóról az első benyomásom, hogy rendkívül rendezett és felújított épület az egészségház, patika, iskola, városháza.

Valkón a Szoborparkot csodáltuk meg, ahol fából készült szobrok emlékeznek meg a város 800 éves mivoltáról. A Valkói Erdészethez érve bonyolódott az utunk, mert elértünk a domb aljára, vagyis innen felfelé kellett tekerni.

Elértük az erdő felé vezető bekötőutat, itt letettük a biciklit és egy internetes térképet követve elindultunk megkeresni a Magányos tölgyet. Első szakaszban a kék jelzést követve láttunk Erdészházat, mellette sütögetésre alkalmas pados területtel. Második etap talaja homokos volt, mert itt lehetett vadakat nézni, el is sétált előttünk 3 őzike. A harmadik szakasz legizgalmasabb része a kerítés mellé támasztott létrán való átmászás. Innentől kezdve teljes összezavarodottság következett: hol a fa? Nem lehetett eligazodni a térképen. A harmadik “zsákutca” és 2 és fél óra séta után elhatároztuk, hogy visszaindulunk.

A túra legfelemelőbb része jött ezután: 4 km-en keresztül tekerés nélkül legurulni a dombról. A Gödöllő vasútállomáson pont jött a vonat és azzal haza is jöttünk. Összesen 24 km bringázás és 13 km séta lett az eredmény. Plusz egy kis lepirulás, de legalább izomláz nem lett.

Hozzászólás

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

Design a site like this with WordPress.com
Kezdjük el